ICAO/ACI Wildlife Strike Hazard Reduction Symposium

ICAO’ya görevlendirildiğim zaman açıkçası neler yapacağımı, görevlerimin ne olacağını çok iyi bilmiyordum. Skype üzerinden yapılan mülakatta mesleki sorular dışında daha önce hiç bir etkinlik planlama içinde olup olmadığım da sorulmuştu. Öğrencilik yıllarımda ve meslekte de genelde sosyal yönüm ön plana çıktığı için  bu tarz tecrübelerim olmuştu ancak mülakat anında hiç böyle bir görevim olacağını düşünmemiştim.

4 Temmuz 2016 tarihinde göreve başladığım zaman; buradaki en önemli görevlerimden birinin 16-18 Mayıs 2017 tarihleri arası düzenlenecek olan “ICAO/ACI Wildlife Strike Hazard Reduction Symposium” isimli etkinliği koordine etmek olduğunu öğrendim. Açıkçası bu kadar kısa bir süre kala, diğer görevlerim ile beraber bu organizasyonu yapabilmek, çok da basit sayılabilecek bir iş değildi. Bu arada bu sempozyum alanında ilk defa düzenlenecek bir organizasyon olacaktı. Titiz bir şekilde planlanması gerekiyordu.

Hemen dünya üzerinde konu ile ilgili uzmanları araştırmaya başladım. Daha sonra iletişime geçip uygun adaylardan konuşmacılar ve moderatörler bulmaya çalıştım. Öyle ki, bunu yaparken de coğrafi olarak eşit olmaya çalışıyordum. Örneğin, bir oturumda Afrika ülkelerinden bir konuşmacı varsa, Avrupa ve Amerika ülkelerinden de konuşmacı koymaya çalışıyordum. Tabii o oturuma uygun konulardan sunumların da olması gerekiyordu. Dolayısıyla Gana’dan Nepal’e Hollanda’dan Amerika Birleşik Devletleri’ne çok değişik vahşi yaşamı olan ülkelerden konuşmacılar ve örnekler sunabilme şansımız oldu. Sonuçta global bir sempozyumdu, hemen hemen olabilecek bütün örnekleri yansıtmak gerekirdi. Zorlu bir süreçti ama iyi bir konuşmacı portföyü oluşturduğumuza inanıyorum.

Aslında bahsetmem gereken, beni yoran daha farklı bir konu vardı. Sempozyumun konusu Vahşi yaşam çarpmaları idi ve bu çarpmaların yüzde 95’ini doğal olarak kuş çarpmaları oluşturuyordu. Havacılık tarihinde bu konudaki en önemli olay 2009 yılında gerçekleşen ve “Hudson Nehri Mucizesi” olarak adlandırılan US Airways 1549 nolu uçuşunun Pilotları Kaptan Chesley Sullenberger ve F/O Jeffrey Skiles’ın  New York LaGuardia Havalimanı’ndan kalkışından hemen sonra  Kanada Kazları sürüsüne çarpması sonucu motor güçlerinin devre dışı kalması nedeniyle Hudson nehrine iniş yapmak suretiyle 155 yolcu ve mürettabatın hayatını kurtarmasıydı. Sempozyumun açılış oturumunda bu olayın konuşulmasını istemiştim. İşin diğer bir tarafı ise bu konuyu anlatan ve Tom Hanks’in başrolü oynadığı “Sully” filmi Eylül 2016’da gösterime girdi. İlk olarak Tom Hanks’i bu sempozyumda konuşmacı olarak çıkarmak istesem de Hollywood yıldızlarına -Birleşmiş Milletler çalışanı bile olsanız- ulaşmanın çok zor olduğunu tecrübe ettim. Bu yüzden olayın gerçek kahramanlarından F/O Jeffrey Skiles’ı konuşmacı olarak davet ettik. O bile çok iyi bir rakama geldiği için, Tom Hanks’i tahmin bile etmek istemiyorum. Ancak Jeffrey Skiles çok iyi bir sunum yaptı ve katılımcılar çok memnun oldu. Gerçekten böyle bir olayı birinci ağızdan dinlemek çok farklıydı.

Sonuç itibari ile 350 kişilik bir katılımın sağlandığı, 3 gün süren ve alanında ilk kez yapılan bu sempozyumu başarılı bir şekilde atlattık. Hayatımda en rahatladığım anlardan biriydi. Zaten sempozyumun bittiği günün ertesi kendimi Guatemala gezisi ile ödüllendirip Maya piramitlerini ve ilk İspanyol şehirlerini görme şansı elde ettim.

 

Reklam

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: